Zamatos turbolya 30 DB MAG
Konyhakömény - Anthriscus cerefolium
Cikkszám: Anthriscus cerefolium
Kiszerelés: db
Rövid ismertető: Anthriscus cerefolium
Termékismertető
A turbolya ez egyik legszebb és legízletesebb, könnyen gondozható konyhai fűszernövény. Egy évben többször is elvethetjük. Ha tavasszal szeretnénk szedni, legkésőbb szeptemberben ültessük el a magokat.
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) az egynyári konyhai fűszernövények közé tartozik.
Viszonylag gyorsan nő. Fehér virágai ernyős virágzatot alkotnak. A növény levelei hármas vagy négyes tagolásúak. A turbolya viszonylag igénytelen növény. Napon és árnyékos helyen egyaránt jól fejlődik, a hőmérsékletet illetően sincsenek különös igényei. A növények többségének nem megfelelő meszes talaj a turbolyának kiváló.
A turbolyát ne hagyjuk magasra nőni, hiszen a fiatal növényrészek a legízletesebbek.
Azért, hogy mindig legyen fiatal növényünk a magokat többször is elvethetjük egymás után, hiszen a turbolyából soha nem elég. A turbolyát fűszernövényként salátákhoz vagy egytálételekhez, de a spenóthoz is felhasználhatjuk.
Az első turbolyamagokat már kora tavasszal elültethetjük, az utolsó vetést pedig ne hagyjuk július végénél későbbre. A júliusi vetésből fejlődő növényt szeptemberben még felhasználhatjuk. Ha szeptember elején is elvetünk még magokat, akkor azokból a következő év tavaszán, kb. májusban ismét szedhetünk ízletes turbolyát. Ennek a fűszernövénynek az átteleltetés nem árt.
A száraz nyári napokon öntözzük gyakran a turbolyát, mert a növekedéshez nagyon sok vízre van szüksége. Ha túl szárazon tartjuk, hamar lekókadnak levelei.
A tavasszal vetett turbolya általában 6 hét múlva szedhető, ellenben a nyáron vetett növény már négy-öt hét után felhasználható.
A turbolya napos helyen és árnyékban is jól fejlődik. A hőmérsékletet illetően nincsenek különleges igényei.