Barion Pixel
zoldoceankerteszet@gmail.com
Kerti ruta 20 DB MAG

Kerti ruta 20 DB MAG

Kerti ruta - Ruta graveolens
Cikkszám: Ruta graveolens
Kiszerelés: db
600 Ft
 db
Megosztás másokkal:
Rövid ismertető: Ruta graveolens

Termékismertető

A szeszélyes formájú, szürkészöld levelekkel büszkélkedő kerti ruta aromás illatot áraszt. Szépek az apró mustársárga virágok, és érdekesek a később megjelenő, négyes osztású termések is.
A legtöbb konyhai fűszernövény kicsi, gyenge gyökerű növény. A kerti ruta (Ruta graveolens) ezzel szemben fás hajtásokat növesztő félcserje. A szárnyasan szeldelt levelek télen is megmaradnak, bár nagy hidegben elveszítik tartásukat. Némi szerencsével azonban egész évben szedhetünk a fűszernövény leveleiből.
Mindössze egy-lét levélre van szükség ahhoz, hogy az ételeknek nem mindennapi ízt kölcsönözzön. Az enyhén keserű aromájú fűszernövény jól illik friss salátákba, mártásokba, ürühúshoz, hústöltelékekbe, sajthoz, és kerti rutalevéllel ízesítik a híres hamburgi angolnalevest is.
Egy gerezd fokhagymával együtt a kerti ruta kellemes aromát ad az ecetnek.
A kerti ruta nem tartozik ugyan a gyakori fűszernövények közé, de tetszetős formája miatt minden kertben jól mutat. Cserépbe ültetve az erkélyen vagy a teraszon is jól érzi magát, de a lakásban nem marad meg.
A növénynek feltétlenül friss levegőre van szüksége. Ha a cserepes növényt fagy ellen védjük, még a telet is kibírja az erkélyen. A kertbe kiültetett növénynek a leghidegebb tél sem árt.
A kerti ruta fás szárú, terebélyes növény. Szürkészöld, aszimmetrikus levelei egyedi külsőt kölcsönöznek a növénynek. Általában 60 cm magasra nő.
Mivel a növény a Földközi-tenger vidékéről származik, sok fényt, nyáron pedig napot igényel. Télen a hideget és a sötétséget is elviseli.
Nyáron kapjon szokásos mennyiségű vizet, forró napokon esetleg többet is. Télen gondoskodjunk róla, hogy a földje ne száradjon ki. Tavasszal és nyáron hetente egyszer adjunk neki tápoldatot.