Látogasson el webáruházunkba!

Sivatagi rózsa színkeverék 5 DB MAG (Adenium obesum)

Webáruház  »  Vetőmagok  »  Sivatagi rózsa színkeverék 5 DB MAG
https://www.zoldocean.hu/termek/sivatagi-rozsa-szinkeverek-5-db-mag
 Sivatagi rózsa színkeverék 5 DB MAG
Sivatagi rózsa - Adenium obesum
Ára:
1 000 Ft

Adenium obesum

Sivatagi rózsa színkeverék 5 DB MAG részletes ismertetője

Afrika trópusi, kisebb részben Ázsia délnyugati részén elterülő Arab-félsziget déli peremének sivatagos, félsivatagos területeinek lakói. E rendkívül attraktív növények közös tulajdonsága, hogy megvastagodott törzset (kaudexet) növesztenek, mely már a fiatal példányoknak is sajátos külsőt kölcsönöz, nem beszélve gyönyörű, hosszú életű virágaikról.

Gondozása

Elhelyezés: Fény- és melegigényes növény. Amennyiben lakásban neveljük, mindig keressük meg otthonunk legnaposabb helyiségét számára és rakjuk ablak közelébe. Növekedési időszakban, májustól októberig nevelhetjük szabadban, akár tűző napon is. Minél többet napozik, annál szebben fejlődik, olyan helyet válasszunk, ahol ezt megkapja.

Hőmérséklet: rendkívüli módon kedvelik, de aktív periódusukban igénylik is a meleget. Amennyiben szabadban tartjuk, akkor tavasszal, de főleg ősszel fokozottan figyeljük az időjárást, mert tartósan 15 fok alatti hőmérsékleten könnyen elpusztulnak, főleg igaz ez akkor, ha nedves a talajuk. Teleltetésükhöz helyezzük el egy olyan helyen, ahol nincs hidegebb 15 foknál. Kizárólag világos helyen teleltessük. Leveleit nagy eséllyel elhullajtja, ha metszeni szeretnénk, ilyenkor megtehetjük különösebb esztétikai veszteség nélkül. Ha van rá lehetőségünk, hogy egy meleg, világos szobában tartsuk, akkor a leveleit várhatóan megtartja, ez esetben igény szerint lehet minimálisan öntözni.

Öntözés: vegetációs időszakban meglehetősen vízigényesek. Tenyészidőszakban, mely átlagosan május elejétől október közepéig tart, gyakori öntözést kívánnak. Általános aranyszabály: csak akkor öntözzük növényünket, ha talajuk felszíne kiszárad és inkább többször keveset adjunk neki. Ez lehet heti egyszeri, de akár mindennapi gyakoriságú locsolás. A közeg sose száradjon ki teljesen. A teleltetés időszaka alatt öntözni csak nagyon kis mennyiségekben szabad és csak akkor, ha a közeg kiszárad. Amikor elkezdenek nőni az új hajtások március-áprilisban, újra lehet enyhén öntözni, onnantól kaphat tápoldatot is. Túlöntözésre érzékeny, egyik évszakban sem állhatnak a gyökerek vízben. Kaspóban csak akkor tartsuk, ha van lehetőségünk öntözés után fél órával az összes felesleget kiönteni a cserép alól.

Közeg: a sivatagi rózsa átültetésére legalkalmasabb időszak a kora tavasz, amikor megjelennek a hajtáskezdemények, de virágzási időszakon kívül bármikor átültethető. Jó vízáteresztő tulajdonságú közeget válasszunk, legjobb a saját keverék: kókuszrost-perlit-tőzeg egyenlő arányban + némi homok. Ezek gazdaboltban vagy kertészetekben is beszerezhető anyagok.

Tápozás: Az első levelek megjelenésétől a teleltetésig hetente kapjon kiegyensúlyozott tápoldatot (azonos mennyiségű N-P-K). Ha a virágzást szeretnénk serkenteni, tavasszal kaphat pár héten keresztül kálium túlsúlyos tápoldatot.

További képek